Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü

Apollon Smintheus Kutsal Alanı Gülpınar Kazıları

Biga Yarımadası’nın (Antik Troas) önemli merkezlerinden biri olan Apollon Smintheus Kutsal Alanı Gülpınar Kazıları, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Doç. Dr. Davut KAPLAN (OMÜ) başkanlığında 2020 kazı sezonunu tamamlamıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Koçyiğit ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tolga Özhan’ın kazı başkan yardımcılığını üstlendiği 2020 sezonu çalışmalarında, Bölümümüz Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Çilem Yavşan da restorasyon-konservasyon uygulamalarında görev almıştır.

1980 yılından beri süregelen sistematik kazı çalışmaları ile M.Ö. 2. yüzyıl Hellenistik döneme tarihlenen Apollon Smintheus Tapınağı çevresinde, Roma dönemine ait hamam yapıları, cadde kalıntıları ve konut benzeri yapılarla ilintili pek çok bulgu ortaya çıkarılmaktadır.