Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü

III. ULUSLARARASI GELENEKSEL YÜKSELTİLMİŞ AMBARLAR KONFERANSI

Kırkambar İspanya'da

2-4 Ekim 2023 de İspanya'da gerçekleşmekte olan " III. ULUSLARARASI GELENEKSEL YÜKSELTİLMİŞ AMBARLAR KONFERANSI"nda Antalya Kültürel Miras Derneğinin (Anka),  2021-2022 yıllarında Avrupa Birliği'nin Ortak Kültür Mirası CCH-II hibesi kapsamında yürütücüsü olduğu  "Teke Yaylası Elmalı'da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı" (Kırkambar) Projesi ile Türkiye'de ilk kez Elmalı bölgesinde belgeleme ve haritalaması tamamlanan Tahıl Ambarlarının Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasının bilimsel verileri, Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Selda BAYBO tarafından sunumu gerçekleşmiştir.

 

 

"Teke Yaylası Elmalı'da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı" (Kırkambar) Projesini gerçekleştirildiği sırada  iletişim kurulan Asociación del Hórreo Asturiano / Asturya Horreoları  (Yükseltilmiş Ambarları) Derneği ( https://www.horreosdeasturias.es/ ) , Tahıl Ambarlarının Somut Olmayan Kültürel Miras olarak Unesco Dünya Mirası Listesine alınması için Avrupa ve Dünya genelinde bir ağ kurmaya çalışılmakta ve İspanya Kültür ve Spor Bakanlığı ile ICOMOS İspanya işbirliğiyle bir program yürütülmektedir. Kurulan bu ağa -kendi topraklarındaki geleneksel tahıl ambarlarını koruyan Türk kuruluşu-olarak Antalya Kültürel Miras Derneği (Anka) eklenmiştir.

 

İspanya Kültür ve Spor Bakanlığı’nın desteği, İspanyol Miras Enstitüsü ve İspanyol Kültürel Miras Enstitüsü'nün uzman rehberliği desteğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kongreye Portekiz, Fransa, İsveç, Hollanda ve Avusturya da katılmaktadır.

 

Ekler

Program Congress_ ENGLISH_F.pdf