Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü

Tarihçe

Müzeler toplumlar için oldukça önemli alanlar olup kültürlerin oluşumunda ve yayılmasında müzelerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ülkemizde 1990’lı yıllardan sonra başlayan “müze eğitimi ve müzebilim” kavramı ile müzecilik alanı, etkin öğrenme kavramı haline gelmiştir. Özellikle 2000’li yıllarda müzelerin ve müze çeşitliliğinin artması ile beraber, özel müzeler ve müzeler arasında rekabet ortamı oluşmuş, müzecilik eğitimine olan talep de artmaya başlamıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de arkeolojik alanların ortaya çıkarılması ile kültürel miras ve sanat birikiminin tanınıp, değerlendirilerek sağlıklı şekillerde gelecek nesillere aktarımının sağlanması, öncelikli hedef haline gelmiştir. Asya ile Avrupa arasında köprü konumunda olan Çanakkale, yüzyıllar boyunca önemli kültürlere ev sahipliği yaparak, farklı toplulukların egemenliğinde kalmış, gerek mimaride ve gerekse günlük yaşamda birbirinden farklı oldukça zengin olan mirasların ev sahibi olmuştur. Bu doğrultuda üniversitemizde kurulan bölümümüz, Çanakkale başta olmak üzere bölgedeki tüm potansiyeli bulunan alanlar adına önemli eğitim merkezlerinden biri olmaya adaydır.

Müzecilik Bölümü; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde 2013 yılında “Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” adıyla kurulan; 28 Mart 2020 tarih ve 31082 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Olarak Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Kurulması, Kapatılması veya Adlarının Değiştirilmesi Hakkındaki Karar” ile faaliyetlerine Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak devam eden birimimizde, 2014 yılında Müzecilik ve Kültürel Miras Yönetimi adıyla kurulmuştur. 2023 yılında ismi Müzecilik şeklinde değiştirilmiş olup, 4 yıllık eğitim sonrasında lisans diploması verecek olan bir bölümdür.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından "Disiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı" kabul edilmiş olup bölümümüz, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır.